diumenge, 29 de desembre del 2013

Scratch, crear i compartir

Què és i què aporta a l'educació dels infants?


Scratch (Pàgina web oficial) és una aplicació informàtica destinada principalment als nens, mitjançant la qual poden explorar, experimentar i manifestar idees de manera creativa i divertida. El projecte es va iniciar l'estiu del 2007 desenvolupat pel grup Lifelong Kindergarden del MIT Media Lab i dirigit per Mitchael Resnick. Scratch es pot instal·lar i distribuir lliurement en qualsevol ordinador amb Windows, Mac 0S X o Linux, i des de la versió 2.0 també és possible a través del núvol. A més, existeix un software, anomenat App Inventor, basat en Scratch, que permet crear aplicacions per dispositius mòbils amb Android. Aquesta eina es va dissenyar tenint al cap l'aprenentatge i l'educació. A mesura que nens i joves creen i comparteixen projectes a Scratch, desenvolupen habilitats importants en disseny i solució de problemes, també fomenta la creativitat i el treball col·laboratiu gràcies a la interacció d'idees i estratègies.

Com funciona?

Des de Scratch podem emmagatzemar i visualitzar les pròpies creacions, així com accedir als projectes dels altres usuaris, podent deixar compartits, marcar com a "favorit" o com "m'agrada", denunciar el contingut d'aquests com a "inapropiat" o compartir-los a altres llocs web. Scratch està destinat especialment a nens i nenes d'entre 8 i 16 anys, però també pot ser utilitzat per usuaris de totes les edats. Els més petits poden crear projectes, històries interactives, animacions, jocs i realitzar creacions
artístiques amb pares o germans, però, en cas d'estudiants universitaris, poden fer-ne ús a algunes classes d'introducció a la informàtica, ja que permet aprendre a programar l'ordinador d'una manera divertida. 
El programa disposa de diferents àrees: 
  • Àrea d'objectes, animacions i actors.
  • Àrea de disseny i execució.
  • Àrea de programes, vestits i sons.
  • Magatzem de blocs d'instruccions.
  • Barra de menús i eines. 
Amb aquest vídeo, podem observar més a fons el funcionament de Scratch:




I aquí tenim un exemple real de l'ús de Scratch a les escoles:



Projectes fets a classe







Per concloure...

En resum, podem concloure dient que Scratch és una eina que resulta ser molt útil per tal de treballar la creativitat dels nens però també per fomentar la capacitat de resoldre problemes, ja sigui individualment o en grup. Crec que introduir Scratch a les aules és una manera molt divertida i dinàmica de crear i indagar, però es pot anar molt més enllà.  Podríem fer ús d'aquest sistema des de petits grups o parelles per tal de dialogar, compartir idees, col·laborar... També seria possible treballar el llenguatge comentant els projectes de la resta de companys.

3 comentaris:

  1. A mi personalment em pareix una forma molt divertida de aprendre, a més que nosaltres també hem après a utilitzar-ho. El que es discutible es quina part del nen es treballa quina és la que més es treballa per tu segons el teu punt de vista?

    ResponElimina
  2. Crec que principalment es treballa la creativitat, no creus? I com molt bé dius, d'una manera molt divertida.

    ResponElimina
  3. Si, exactament jo crec que l'objectiu d'aquesta activitat seria com be dius potenciar la imaginació dels nens, així observant fins quin punt pot arribar la creativitat dels nens. Però també cal dir que no només es treballar a partir de el joc que nosaltres elaborem, també es pot treballar a partir de treballs fet per altre així treballant altres assignatures.

    ResponElimina