dissabte, 28 de desembre del 2013

El codi oral i el codi escrit




Què és el codi? Doncs podem dir que, pel que fa a la lingüística i des de l'Institut d'Estudis Catalans, sabem que el codi és la llengua considerada com un sistema convencional de signes i de regles de comunicació. Tot i així, des del punt de vista jurídic, el codi és un text legal que defineix els delictes i les faltes, les penes corresponents i les responsabilitats derivades. Tan en l'ús del codi oral com l'escrit, hi poden haver confusions en el procés comunicatiu a causa de malentesos produïts per les connotacions de les paraules. A COED, vam dedicar una sessió a treballar aquest aspecte. El significat de les paraules es pot trobar condicionat per diferents factors, com poden ser el pas del temps i l'aparició de noves generacions o el context social i històric. És a partir d'aquí que hem tractat processos lingüístics com l'homonimització formal o l'homofonia i ens han portat a veure exemples de la vida quotidiana com enciamada-ensaïmada o la Lena-l'Elena, respectivament.
Tornant al concepte del codi des del punt de vista comunicatiu, posteriorment esmentarem les característiques de què parlàvem anteriorment. Compararé els dos codis a través de dos punts de vista: les característiques contextuals i les característiques textuals.




















Segons la meva opinió, l'estudi dels dos codis ha sigut necessari per tal de fer un pas més en la nostra formació com a estudiants de l'educació, però també com a futurs referents. És important saber adequar-se al context en què ens trobem quan parlem la nostra llengua, així com saber quins avantatges i inconvenients pot tenir fer ús d'un codi o un altre. 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada