dilluns, 30 de desembre del 2013

Les competències del mestre en relació a l'ús de les tecnologies

Des de GITIC, hem definit la competència digital com el conjunt de coneixements i habilitats relacionades amb l'ús de les tecnologies que hem d'assolir al llarg de l'etapa educativa. Els estudis de magisteri impliquen un grau més de competència. Com a estudiants hem de conèixer la tecnologia, però com a mestres hem d'anar més enllà. Hem de fer ús de les TIC i les TAC, entre altres, per tal de poder ensenyar i els infants aprendre. Hi ha tres conceptes que hem treballat:
  • La competència digital, definida anteriorment.
  • Alfabetització digital. És aquell procés en el qual s'adquireixen el conjunt de competències.
  • Analfabetisme digital. Suposaria el desconeixement en l'ús de les tecnologies.
Aquí podem visualitzar una presentació on apareixen les competències necessàries dels mestres en relació a l'ús de les tecnologies segons la ISTE i la UNESCO:



A partir del vídeo que veurem a continuació podem veure clarament els canvis que ha patit la societat actual, ja siguin polítics, econòmics, socials,... En molt poc temps, ens hem vist introduïts en una societat totalment modernitzada i, com a conseqüència, també ho ha de fer l'educació. D''aquesta manera, apareix al documental el concepte Transformación en la educación. Crec que com a mestres, de la mateixa manera que l'escola, hem de ser conscients dels canvis i evolucionar paral·lelament a ells, per tal de respondre a les necessitats dels infants de la nostra societat. Per fer-ho, tal com apareix a la presentació, és necessari un aprenentatge professional permanent per part de nosaltres com a docents.



Com hem vist, la introducció de les tecnologies a l'aula suposa una manera molt útil d'ensenyar i aprendre, d'una manera més dinàmica, divertida i motivadora.

2 comentaris:

  1. Tens tota la raó Roser. Nosaltres ara estm vivint en la societat del segle XXI i estem convivint continuament amb les tecnologies. Els nens han daprendre a paritr del joc i de l'experimentació, sennse oblidar-nos d'utilitzar les tecnologies. Però no creus que estem fent un ús abusiu d'elles. ;D

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí!! Crec que la tecnologia ha de ser una eina per conduir a l'infant cap a l'aprenentatge, però mai n'hem de fer un ús excessiu. Simplement ha de ser un suport!

      Gràcies per donar la teva opinió, Dora. ;D

      Elimina